# Tutor profile: Amara B.

## Questions

### Subject: Pre-Algebra

Mary is shopping for a graduation outfit. She has exactly $40 to spend. The get a dress that costs $55 with a 35% discount . IIf sales tax is 8.5%, does she have enough money to purchase her dress?

There is a lot of parts to this problem so it needs to be broken down. Discounted dress + Sales tax = Total cost of dress First, we can find the cost of the discounted dress. There are two different methods to do that. You can pick the method that works best for you! Method #1: 1.) Convert discount percentage to a decimal by dividing by 100 (35/100 = 0.35) 2.) Multiply original price by discount price to give you the discount (55 x 0.35 = 19.25) 3.) Subtract discount from the original dress count (55 - 19.25 = 35.75) Discounted dress price = 35.75 Method #2 (gives same amount as Method 1) 1.) Subtract discount percentage from 100 to obtain the amount of the original cost you will pay (100-35 = 65) 2.) Convert discount percentage to a decimal by dividing by 100 (65/100 = 0.65) 3.) Multiply original price by percentage of the dress you will pay for (55 x 0.65 = 35.75) Discounted dress price = 35.75 Second, we need to find the amount she will pay in sales tax. 1.) Convert sale tax percentage into a decimal by dividing by 100 (8.5/100 = 0.085) 2.) Multiply discounted dress price by sale tax percent (35.75 x 0.085 = 0.30) Sales tax = 0.30 Finally, we can find the total cost of the dress using the original equation. Discounted dress + Sales tax = Total cost of dress 35.75 + 0.30 = 36.05 Final answer = Mary can purchase the dress because it will only cost her $36.05 out of her $40.

### Subject: Basic Math

At an animal shelter, 4/8 are dogs and 3/8 were cats. The rest of the animals were rabbits. What fraction of the animals at the shelter were rabbits?

In order to solve this problem, I need to understand what it is asking me. There are dogs, cats and rabbits at a shelter. I need to find the total number of rabbits given that I know the number of dogs and cats. My approach to this would be to add the dogs and cats together. 4/8 + 3/8 = 7/8 Since we are working with fractions, I understand that 1 or 8/8 would give me a whole. In this case, a whole would be all of the animals at the shelter. Since the dogs and cats are 7/8, I can subtract 7/8 from a whole to get my answer. 8/8 - 7/8 = 1/8 As a remainder, when subtracting fractions, the denominators must be the same number and will remain the same (i.e. 8 remained 8). The numerators will be subtracted (8-7 = 1).

### Subject: Algebra

The admission fee at a small fair is $1.50 for children and $4.00 for adults. On a certain day, 2200 people enter the fair and $5050 is collected. Create a system of equations that can be used to find how many children and how many adults attended.

A system of equations means there are more than 1 equation to satisfy the scenario. I liked to approach these questions by thinking about what the problem is comparing. We are discussing people who attended a fair and the total money collected. Therefore, I have 2 equations within this system. One equation will focus on the people and the second equation will focus on the money. Next, I need to determine what my unknowns are since I'm writing an equation. The last sentence tells me what I'm solving for: number of children attendees and number of adult attendees. Those two are my variables. I will use C as the number of children attendees and A as the number of adult attendees. For the "money" equation, it must equal $5050 since that's the total money collected. However, I need to determine the first part of the equation. In order to know how much all the children cost, I must take the number of children multiply it by the cost of the children's admission fee. The same thing goes for the adults. My "money" equation is 1.50C+4.00A = $5050 For the "people" equation, it must equal 2200 since that's the total amount of people who attended the fair. Since C = the number of children and A = the number of adult, my equation would be C + A = 2200. There's no need to multiply by their prices (i.e. 1.50C + 4.00A = 2200). That's a common mistake. I like to say "money goes with money" and "people go with people." My answer to this problem is: 1.50C+4.00A = $5050 C + A = 2200 where C = the number of children attendees and A = the number of adult attendees.

## Contact tutor

needs and Amara will reply soon.