# Tutor profile: Lydia S.

## Questions

### Subject: Pre-Algebra

Explain how you would solve the following equation: 20 + x = 65

In order to solve this equation, I will first need to figure out the value of x. I will start by subtracting 20 from each side of the equal sign. Whatever you do to one side of the equal side, you'll need to do to the other side of the equal side. When I subtract 20 from the first side, I am left with x. When I subtract 20 from the other side of the equal side, I do 65-20 and am left with 45. x = 45 I should also go back and check my work. 20 + 45 = 65. Check!

### Subject: Basic Math

5 , 10 , 8 , 13 , 11 , 16 , 14 , 19 , 17 , _______ , _______ , _______. What is the rule? What are the next 3 numbers in the pattern?

Start at the number 5. How many numbers do you jump when you go from 5 to 10? (you add 5). Now start at 10. What do you have to do to get to the number 8? (subtract 2). Now start at 8. What do you need to do in order to get to 13? (add 5). Now start at the number 13. What do you need to do in order to get to the number 11? (subtract 2.) Now start at the number 11. What do you need to do in order to get to the number 16? (add 5). Notice that the rule to this patter is: add 5, subtract 2 The next 3 numbers in this number pattern would be: 17+ 5 = 22 22- 2 = 20 20+ 5 = 25

### Subject: Algebra

Nancy made cookies for a bake sale. Nancy is hoping to make $50.00 from the bake sale in order to buy a new bike. She is making 25 cookies to sell. How much money should Nancy sell each cookie for, in order to make enough money for her new bike. Draw a picture and write an equation to help you explain your answer!

Students will be encouraged to use Explain Everything to help explain this equation. First, you need to write an equation for this word problem. If Nancy wants to make $50.00 from selling 25 cookies, she can use the following equation to figure out how much money each cookie should sell for: 25x = 50 x= the cost of each cookie In order to solve this equation and find the value of x, you'll need to divide 25 from both sides of the equal sign. Whatever you do to the one side, you'll need to do to the other side! When you divide 25/25, you are left with x. 50/25 = 2. x= $2.00 Each cookie will need to cost $2.00 if Nancy wants to make $50.00 from selling her 25 cookies.

## Contact tutor

needs and Lydia will reply soon.