# Tutor profile: Miranda T.

## Questions

### Subject: Basic Math

You have 5 goldfish in a fish tank. You know you have to feed each goldfish 3 pellets every night at dinner. How many fish pellets will you use in a week?

To solve this problem, we must first find how many pellets we need per day. Because we have five fish, and each fish needs three pellets we can determine this is simple multiplication. 5*3= 15 pellets Now, because there are seven days in a week, we want to multiply 15 by 7 = 105 fish pellets every week.

### Subject: Biology

In a flower, the gene that codes for blue flowers is dominant (B) and the gene that codes for white flowers is recessive (b). What will the probability be of having a white flower when a homozygous blue flower (BB) is crossed with a heterozygous blue flower (Bb)?

To answer this question you must draw out a punnet square: B b B BB Bb B BB Bb You know that white flowers are (bb) and because there is no possibility of this frequency occurring, (shown above) you know there is a 0% probability of having white flowers.

### Subject: Algebra

You arrive at a market with $75. You want to buy both strawberries and bananas to make smoothies with. Bananas cost $1 each, and each basket of strawberries will cost $4. Each smoothie requires 1 banana and 5 strawberries. How many smoothies can you make? How much money will you have left over? 10 strawberries are in each basket and you may not purchase partial baskets or bananas.

First, we want to identify the question: How many smoothies can you make and how much money will we have LEFT OVER after buying the strawberries and bananas? In order to find out this answer we can follow these steps: 1) Find the amount of money it will take to make one smoothie. a)We know we can only buy a full basket of strawberries (S) which is twice as many as we need for a smoothie (M). 1/2S=M or S=2M (multiply both sides of the equation by two to get rid of fractions) b)However, you also need bananas in your smoothies. You know you need one banana (B) per smoothie (M). B=M Next because you are making two smoothies above you need to multiply both sides by two, so we are making two here as well. 2B=2M c)When you combine the strawberries and bananas you get: 2B+S=2M d) Because we also know that each basket of strawberries is $4 and each banana is $1: B=($1) S=($4) we can fill this in for B and S: 2($1)+($4)= $2+$4= $6 per smoothie. 2. Find out how many smoothies you can make with your $75 Simply divide $75 (your budget) / $6 (how much each smoothie will cost you) $75/$6 = 12.5 smoothies 3. How much money do the 12 smoothies cost? 12 smoothies (use the lowest whole number) * $6 each = $72 4. Subtract the amount it will cost you from the total you have: $75-$72=$3 You will have $3 left after buying enough fruit for 12 smoothies. :)

## Contact tutor

needs and Miranda will reply soon.