Tutor profile: Dylan Z.
Mr. Dylan recored his science test scores from the last test. The results were: 90, 83, 93, 76, 63, 77, 74, 30, 88, 97, 82 What was the class average of his science test? Round to the nearest tenth.
In order to solve this problem, we need to identify key words. When we see the word average we know in other terms, he is asking for the "Mean" of the test scores. To find the mean (or average) we need to list these numbers in chronological order form least to greatest. Step 1: Re-write the scores of the science test in chronological order form least to greatest 30, 63, 74, 76, 77, 82, 83, 88, 90, 93, 97 Step 2: To find the mean (or average) we need to add all the test scores together 30 + 63 + 74 + 76 + 77 + 82 + 83+ 88 + 90 + 93 + 97= 853 Step 3: The final step is to take our sum, 853, and divide it by the number of test scores we received in the problem. Test scores recorded: 11 Step 4: Divide 853/11= 77.5454 Step 5: Round to the nearest tenth 77.54 Look at the 4 in the hundredths place. If it is 4 or lower we keep the 5 in the tenths place. If the hundredths place is 5 or higher we will round the tenths place to a 6 77.54 Since the hundredths place is a 4 or lower we do not need to change the number in the tenths place Answer: The average test score on Mr. Dylans' science test was a 77.5
Subject: Basic Math
Dylan is planting a new plant in his backyard. He wants to find how tall the plant will grow over the next week. On Monday he measures the height as 4 inches. On Tuesday its height was 6 inches. On Wednesday the height of the plant was 8 inches. On Thursday the height was 10 inches. Finally on Friday, the final measurement of the plant was 12 inches. How many inches did the plant grow each day?
First we want to write down each day and record the height. Monday- 4 inches Tuesday- 6 inches Wednesday- 8 inches Thursday- 10 inches Friday- 12 inches Now that we identified the height for each day we want to see if there is any pattern. We can identify that each day the number grows by "2". So to check our work we go to each day and add two to see if it will match up with the next days height. Monday: 4 inches +2= 6 Tuesday: 6 inches + 2= 8 Wednesday: 8 inches +2= 10 Thursday: 10 inches + 2=12 Friday: 12 inches All days match up with the following day Answer: Dylans' plant grew two inches per day to give him an end result of 12 inches on Friday when he took his final observation.
f(x)= 3x^2-2x+5 what is the value of f(5)?
To find f(5) we must plug 5 into our variable, which is x Step 1: Plug 5 into variable, "x" f(x)= 3(5)^2-2(5)+5 Step 2: Follow PEMDAS Rules (Parenthesis, Exponents, Multiplication, Division, Addition, Subtraction) Step 3: Solve 5^2 which is 25 Step 4: Re-write equation f(x)=3(25)-2(5)+5 Step 5: Solve the parenthesis by using multiplication 3x25= 75 2x5=10 Step 6: re-write equation for final solution f(x)=75-10+5 Step 7: Solution f(5)=70
needs and Dylan will reply soon.