When do I use "mir" and when "mich" in German.
You will use "mir" when: 1) you have a preposition in Dativ before "mir". Here is an example: Kommst du mit (Prep. Dativ) mir? Kommt das Geschenk von (Prep. Dativ) mir? 2) you have a Dativ verb going with "mir". Here an example: Er hat mir für das schöne Geschenk gedankt (danken is a verb that requires Dativ). Du hast mir nie geglaubt (glauben requires Dativ as well. There is a list of verbs and prepositions that you should have in order to find this out. You will use "mich" when: 1) you have a preposition in Akkusativ before "mich". Here is an example: Er hat es durch (Prep. Akkustiv) mich erfahren. Er hat ein Stück Pizza für (Prep. Akkusativ) mich übriggelassen. 2) you have a Akkusativ verb going with "mich". Here an example: Kannst du mich sehen (Verb that requires Akkusativ)? Meine Mutter hat mich immer geliebt (Verb that requires Akkusativ). There is also a list of verbs and prepositions that you should have in order to find this out. Watch out: The same applies for dir and dich, ihr and sie.
Isaak went to a department store and spent $84. He bought himself a pair of shoes for $52 and a shirt. How much did he pay for the shirt?
1) What do I need to find out? Price of the shirt. 2) What do I know? a) Isaak spent $52 on a pair of shoes b) Isaak bought a new shirt. c) Isaak spent $84 in total 3) Isaak spent $52 for shoes + ??? for short = he spent $84 4) Our equation is: 52 + x = 84 5) To find the value for x, we need to isolate it. That means the 52 needs to be on the other side of the = sign. 6) What I do on one side of the equation, I do on the other side. So to leave x alone I will do -52, because +52-52=0. Now I will do that on the other side of the equation as well. 84-52 Ill show it again: 52 - 52 + x = 84 - 52 + x = 32 7) The shirt cost Isaak $32. Lets get proof. 8) We substitute the value for x in the equation. 52 + 32 = 84 84 = 84 The equation is correct
There are 50 teachers in a school teaching Basic Math which is 25% of the teachers. How many teachers are in that school?
1. What I need to find: Find out how many teachers there are in school - the 100% of teachers 2. What do I know? a) 50 teachers teach Basic Math b) 50 teachers equals 25% 3. Question: If 25% equals 50 teachers, then 100% equals ??? 4. Now, 25% x 4 = 100%, that means we will have to do the same with the number of teachers. So, 25% x 4 = 100%, then 50 teachers x 4 equals 200 teachers. The answer to this problem is: There are 200 teachers in that school