# Tutor profile: Nicky C.

## Questions

### Subject: Trigonometry

If the length of the hypotenuse of a right triangle is 5 cm long, and the second longest side is 4 cm long, use the Pythagorean theorem to solve for the length of the last remaining side.

Using Pythagorean theorem: Assuming the hypotenuse is 5cm, and side A to be 4cm, then: C^2 = A^2 + B^2 5^2 = 4^2 + C^2 25 = 16 + C^2 Minus 16 to 25 - and you are left with: 9 = C^2 Taking the square root of 9 leaves us with: C = 3cm

### Subject: Basic Math

Jack can run 5 kilometers in an hour. How many hours would it take Jack to run 30 kilometers?

The time it takes Jack to run 30 kilometers is equal to: 30 kilometers / 5 kilometers = 6 hours It will take Jack 6 hours to run 30 kilometers

### Subject: Algebra

Sarah spent $42 for shoes. This was $14 less than twice what she spent for a blouse. How much was the blouse?

Every word problem has an unknown number. In this problem, it is the price of the shirt. Always let x represent the unknown number. That is, let x answer the question. Let x, then, be how much she spent on the shirt. The problem states that "This" -- that is, $42 -- was $14 less than two times x. Here is the equation: 2x − 14 = 42. 2x = 42 + 14 = 56. x = 56/2 = 28. The shirt cost $28.

## Contact tutor

needs and Nicky will reply soon.